Kovaa peliä Pohjolassa

Kovaa peliä Pohjolassa

Tämä juttu on pelkkää kuvittelua siitä, miten asiat politiikassa saattaisivat mennä.

Gallupeissa Kokoomus on pudonnut suurimman puolueen asemasta kolmanneksi suurimmaksi. Tilanne on minkä tahansa puolueen kannalta kauhea, joten jotakin raflaavaa piti tehdä. Niinpä kaivettiin vanhat, hyväksi havaitut strategiapaperit esiin. Siellähän oli kuin tarjottimella aiemmin jo kokeiltu “kahden kärjen politiikka” ja sen kakkosversio, jossa kärkiä oli jo useampia ja, jos jossain mentiin ihan metsään, niin siihen liitettiin vielä perääntymisreitti, anteeksipyyntö. Hienoa. Jo armeijassa opetettiin, että jos hyökkäät, niin varmista aina perääntymisreitti. Kyllä Kokoomuksen upseerikoulutuksen saaneet ovat läksynsä oppineet. Uusi strategia oli Kataisen alkuaikana “kahden kärjen politiikka 2”. Sillä Katainen nosti Kokoomuksen pääministeripuolueeksi. Nyt sillä oli taas käyttöä, sillä Perussuomalaisiin karanneet piti saada takaisin. Asia hoidettiin tyylikkäästi laittamalla Kokoomuksen nuoret asialle. Laadittiin suunnitelma, jonka mukaan nuoret saivat tehtävän. Nuotit suunniteltiin huolellisesti. Tulos julkaistiin näyttävästi Kokoomuksen nuorten tavoiteohjelman luonnoksen nimellä. Julkisuutta tuli. Kaikki näytti menevän hienosti.

Seuraavana samaa strategiaa täytyy käyttää Keskustaan karanneitten palauttamiseksi. Nähtäväksi jää ketkä nyt laitetaan asialle. Veikkaan Kokoomuksen naisia, jotka saavat tehtäväkseen perhepoliittisen tavoiteohjelman luonnoksen laatimisen. Sen täytyy myös olla siinä määrin huomiota herättävä, että se saa myös riittävästi julkisuutta. Sitten vain odotellaan, mitä tapahtuu. Jolleivät galluppien suunnat muutu, niin sitten laitetaan yksityisiä tunnettuja poliitikkoja asialle, jotka antavat puoluejohdon näkemyksistä poikkeavia lausuntoja. Joista puoluejohto voi tarvittaessa irtisanoutua. Muualle karanneita on niin vähän, että niiden perään ei kannata huudella.

Tällä strategialla on toki vaaransa, sillä se voi vaarantaa puoluejohdon aseman. Mutta, eipä hätää, sillä hissun kissun on valmisteltu julkisuudelta mahdollisimman hyvin näkymättömissä puoluejohdolle kunniallista perääntymistietä, jota saatetaan vielä tarvita.

Toinen asia on sitten muiden puolueiden, tässä tapauksessa Perussuomalaisten ja Keskustapuolueen vastareaktiot. Jussi Halla-Aholta tuli heti vastaus, joka koski Kokoomuksen nuorten esittämää ehdotusta, jonka mukaan laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pitäisi poistaa. Halla-Aho teki saman tien esityksen saman lain muuttamisesta. Keskustapuolue ennakoi jo tulevaa hyökkäystä Kokoomuksen taholta ja tekee välikysymyksen hallitukselle perhetukien jakoesityksestä, jonka mukaan lapsen hoitotuki pitäisi jakaa tasan molempien vanhempien kesken ja kumpikaan vanhempi ei voisi luovuttaa osuuttaan toiselle vanhemmalle. Välikysymykseen yhtyvät molemmat oppositiopuolueet.

Erkki Imppola

Kommentti artikkeliin “Kovaa peliä Pohjolassa”
  1. Beobachter sanoo:

    Monelle meistä kokoomusta yleensä ja luultavasti jatkossakin äänestävälle pettymys on ollut puolueen voimattomuus hallituksen pääpuolueena pysäyttää jo viisi vuotta yhtäjaksoisena jatkunut 7…10 Mrd€ per annum velkaantuminen ja suitsia siihen johtanutta julkisten menojen jo 10 vuotta jatkunutta 4…5%/a yhtäjaksoista kasvua ja että tuo kohta 40Mrd€’iin nouseva velkamäärän lisäys (vv 2007…2013) on käytetty ns. syömämenoihin investoimatta sillä tuottavaa ja pysyvää. Niinpä pm Katainen kirjautuu historiaan pääministerinä ja sitä edeltävänä (2007…2011 Vanhanen II’n) valtionvarainminsterinä, jona aikana Suomi velkaantui ennätyksellisesti aikana, jolloin (2008…2009 poisluettuna) elettiin joksenkin normaalivuosia ilman, että maassa vallitsi jokin todellinen kriisi. Yhtä suuri, ellei suurempi ansio maan velkasuohon upottamisesta lankeaa vvm Jutta Urpilaiselle ja muulle halllituksen punavihreälle siivelle, joille kaikki säästäminen on punainen vaate. Mutta olisipa 2011’n hallituskoalitio ollut mikä muu tahansa, kehitys olisi todennäköisimmin ollut aivan sama. Yhtään voimakasta puheenvuoroa julkisten menojen säästämiseksi ja velkaantumisen pysäyttämiseksi ei oppositio ole eduskunnassa esittänyt.

Jätä kommentti

css.php