Stubb:in töppäys vai harkittua politikontia

Stubb:in töppäys vai harkittua politikointia?

Ministeri Stubb on saanut toimia melko itsenäisesti ja vapaasti, neuvotella Saksan ja Ranskan päättäjien kanssa, osallistua merkittäviin EU ja ennen kaikkea EMU kokouksiin. Stubb hankki kannuksensa jo edellisen hallituksen aikana ja on hoitanut tehtävänsä tyylikkäästi ja tunnollisesti. Hän on päässyt eurooppalaisen vallan ytimiin oppien luottamaan itseensä ja karriäärinsä nousujohteisuuteen, kunnes taivaanrannalle alkoi kerääntyä Stubb:in kannalta pilviä.

Asetelma on yksinkertaisesti hyvin herkkä, kun sitä katsellaan eurooppalaisesta näkökulmasta. EU:n yhteenlaskettu väkiluku lähentelee puolta miljardia. Suomen väkimäärä on alle 6 miljoonaa. Pohjoismaiden yhteinen väkimäärä on vähän yli 20 miljoonaa, mikä on samaa suuruusluokkaa kuin Alankomaiden väkimäärä. Tässä asetelmassa Stubb on pärjännyt omalla karismallaan ja sillä, että hänellä ei ole ollut varteenotettavaa haastajaa. Hän on tavallaan edustanut Euroopan valuuttaunionissa koko Pohjolaa ainoana Pohjoismaiden edustajana.

Asetelma on kuitenkin muuttumassa, mikä tietenkään fiksulta poliitikolta ei ole voinut jäädä huomaamatta. Vaikka Ruotsi ei olekaan EMU:n jäsen, niin EU:n jäsenenä siellä seurataan huolestuneina tapahtumien kulkua. Ruotsin Kruunu on vahvistunut, niin että Euron ja Kruunun välillä ei ole enää merkittävää kauppapoliittista eroa ja se vaikuttaa Ruotsin vientiin. Ruotsissa mielipidemittaukset kertovat huolestuneisuuden lisääntyneen.

Tanskastakin kuuluu kummia. Aiemmin Tanska on suhtautunut nuivasti pohjoismaiseen yhteistyöhön. Nyt he ovat ottaneet sen yhdeksi hallitusohjelmansa kehittämiskohteista.

Latvia on mitä todennäköisimmin liittymässä EMU:uun.

Ruotsin akateemisten keskusjärjestön Sacon yhteiskuntapolitiikasta vastaava Gunnar Wetterberg, joka on myös palkittu historioitsija, on ehdottanut uutta Kalmarin unionia. Hän laskee, että siitä tulisi maailman kymmenenneksi suurin talousmahti ja olisi näin ollen mukana G20-ryhmässä.

Kun tämän suuntaiset ajatukset tulivat esille Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa tämän kuun alussa, niin Stubb poltti päreensä? Näistä asioista ei ole Suomessa juuri keskusteltu. Syykin lienee selvä. EMU asioissa Suomen hallitukselle ja asioista vastaaville ministereille on siunaantunut enemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin, mihin meidän runsaan viiden miljoonan väestöpohja antaisi edellytyksiä.

Kaikesta huolimatta Suomi on pääsääntöisesti suhtautunut myönteisesti pohjoismaiseen yhteistyöhön. Kun nyt näyttää siltä, että muissakin Pohjoismaissa kiinnostus on lisääntymässä, sitä ei pitäisi ottaa sen enempää hallituksen kuin ministerienkään taholta uhkana vaan mahdollisuutena.

Erkki Imppola

Hämeenlinna

Kommentti artikkeliin “Stubb:in töppäys vai harkittua politikontia”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Eki!
  Pohjoismaat on liian ahdas kenttä Stubbin egolle.
  Italian horjuessa pitäisi kuitenkin miettiä b-suunnitelmaa eli pohjoismaista kruunualuetta. Markka ei Suomeen tule, koska setelistö on hävitetty. Tiesitkö muuten, että Saksa säilöi D-markkansa? Heillä ei mene kuin muutama viikko saada vanha rahansa jakeluun.
  Toivottavasti hallituksella on myös b-suunnitelmansa, vaikka siitä ei tietenkään voi julkisesti puhua.
  T. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php