Työllisyys

Viiden kohdan työllisyysohjelma

Aluksi muutama työllisyyteen liittyvä perusperiaate. Ensinnäkin on pidettävä huoli siitä, että rahat eivät karkaa maasta, vaan jäävät tänne auttamaan työllisyyden kohenemista. Toiseksi työpaikkoja ei pidä ehdoin tahdoin ajaa ulos maasta, vaan jokaisesta työpaikasta on pidettävä kiinni. Kolmanneksi kansainvälistä kilpailukykyä ei pidä omin toimenpitein heikentää. Näille periaatteille rakentuu tämä viiden kohdan ohjelma.

1. Kohtuuttoman suuret palkkiot ja optiot eivät auta millään tavalla omaa talouttamme. Palkkioiden saajat kuluttavat täällä sen minkä tarvitsevat. Loppu virtaa veroparatiiseihin ja ulkomaisiin sijoituksiin ja heikentävät kotimaisia investointimahdollisuuksia. Niillä on omaa talouskasvuamme heikentävä vaikutus.

2. Kritiikitön kilpailuttaminen ohjaa tuotot kansainvälisille sijoittajille tai harmaan talouden käsiin, jolloin varallisuus virtaa pois maasta hyödyttämättä mitenkään omaa talouttamme. Päinvastoin rehelliset yrittäjät, varsinkin työllistävät PK yrittäjät, joutuvat pistämään lapun luukulle, kun eivät pysty kilpailemaan KV sijoittajien ja harmaan talouden kanssa.

3. Suomalaisten firmojen myynti puoli-ilmaiseksi ulkomaisille sijoittajille vie meiltä omaa talouttamme koskevan päätösvallan ulkomaisten sijoittajien käsiin. Niitä ei kiinnosta tippaakaan suomalainen työllisyys. Kuvaava esimerkki oli UPM Kymmene, joka on lakkauttanut Suomesta paperikoneita ja kokonaisia tehtaita ja toimillaan ajanut alas erään taloutemme peruspilarin. Päätökset on tehty Ruotsissa. Eikä UPM ole suinkaan ainoa. Kemiran lannoitetuotanto myytiin pilkkahinnalla Norjaan. Nyt lannoitteet joudutaan ostamaan sieltä kohtuuttoman kalliilla hinnalla. Sonera meni alihintaan ja me ostimme älyttömän kallista ilmaa Saksasta. Energiayhtiöt myytiin alihintaan ja nyt joudumme maksamaan energiasta kohtuuttomia ylihintoja. Anteeksiantamattoman huonoa talouspolitiikkaa ja ennen kaikkea huonoa työllisyyspolitiikkaa.

4. PK yritykset työllistävät vaikeista oloista huolimatta nytkin suurimman osan suomalaisista. Ne pysyisivät työllistämään huomattasi enemmän, mikäli niiden toimintaedellytyksiä helpotettaisiin. Muutaman työntekijän yritys joutuu toimimaan kuitenkin samoin säännöin, kuin 10 000 työntekijää työllistävä suuri yritys, jolla on käytettävissään lakiasiainosasto sun muut asiantuntijat. PK yrityksille pitäisi antaa mahdollisuus keskittyä olennaiseen eli omaan toimintaansa. Kuulen jo vastaväitteitä, että voivathan ne ostaa ne ostaa asiantuntijapalvelunsa niihin erikoistuneilta yrityksiltä ja että ei työntekijöitä voi asettaa yrityksen koon mukaan eriarvoiseen asemaan. Vastaan, että on kuitenkin parempi, että on työpaikka kuin, että ei ole työpaikkaa ollenkaan ja että miksi PK yrityksen tulosta pitää olla syöttämässä kaikenmaailman konsulteille, kun niiden asemaa voitaisiin helpottaa poliittisilla päätöksillä.

5. Suomi on hinnoittelemassa itsensä ulos kansainvälisiltä markkinoilta. Meillä on vielä paljon energiaintensiivistä teollisuutta ja energian hintaa on nostettu ja uhataan nostaa lisää poliittisilla päätöksillä. Ainoastaan Teollisuuden voima voi myydä osakkailleen energiaa omakustannushintaan. Kaikki joutuvat maksamaan jo muutoinkin kalliista energiasta kohtuutonta veroa.

Tähän listaan voisi lisätä vielä sen, että tuottamattoman rahan syytäminen ulkomaiden velkoihin on huonoa talouspolitiikkaa.

Erkki Imppola

Jätä kommentti

css.php