Kyllä tulee kalliiksi

Kyllä tulee kalliiksi

Ruotsinvallan aikana syntyi sanonta, jonka mukaan talonpoika elättää kaikki hiiristä kuninkaallisiin. Niinhän se silloin, maatalousyhteiskunnassa, olikin. Nyt, kun maailma on muuttunut, oikeampi versio tästä vanhasta sanonnasta olisi, että kuluttaja maksaa kaiken. Näin ainakin tuntuu hallitus ajattelevan tehtaillessaan suruttomasti ratkaisuja kuluttajien piikkiin. Pahimpana esimerkkinä on energian hinnan älyttömän suuri nousu, jonka sinä ja minä viime kädessä maksamme.

Hallituspuolue vihreille ei mikään riitä. Heidän tavoitteenaan on nostaa energian hintaa niin ylös, että ajaudutaan kivikaudelle, kun kellään ei ole enää varaa kuluttaa minkäänlaista energiaa.

Kepu puolestaan ajaa jääräpäisesti metsänomistajien etua kampeamalla väkisin puuta poltettavaksi. Kepun politiikasta kärsivät metsäteollisuus ja taas viimekädessä kuluttaja sekä työpaikkojen menetyksenä että energian hinnan nousuna. Pekkarinen vetäytyy vastuusta EU:n selän taakse vetoamalla siihen, että meillä on niskassamme EU:n ehdoton velvoite lisätä bioenergian käyttöä. Asia on kuitenkin niin, että suomalaiset ovat itse tuputtaneet EU:lle risupakettiaan eikä EU ole hanttiinkaan pistänyt. Hyvähän se on kuluttajan piikkiin mennä lupaamaan mitä hyvänsä.

Entä sitten kokoomus, jonka luulisi “työväenpuolueena” olevan ainut hallituspuolue, joka saattaisi katsoa vähän kuluttajankin etua? Toisin on. Kokoomus suosii sähkömarkkinoiden määräävän markkina-aseman käyttöä poskettomaan rahastukseen. Suuret sähköyhtiöt voivat nostaa hintoja millä verukkeella hyvänsä ja aina menee läpi. Ei siihen ole mikään taho puuttunut ei energiamarkkinointivirasto ei kilpailuvirasto eikä kuluttajavirasto hallituksesta nyt puhumattakaan. Mitä virkaa näillä virastoilla ylipäätään on muuta kuin se, että me kuluttajat, veronmaksajat saamme taas maksaa turhien johtajien ja virkamiesten palkkoja?

Energiaveron nostaminen ei tunnu huolettavan hallituksessa ketään, vaikka varoituksia on tullut sekä vuorineuvoksilta, kansantaloustieteilijöiltä että työmarkkinajärjestöiltä. Nyt hallitus vielä lätkäisee arvonlisäveron päästökauppaan, joka sinänsä on yksi ihmisen keksimistä suurimmista älyttömyyksistä. Se. että päästökaupasta on muodostunut suuren luokan bisnes, ei ole auttanut ilmaston muutoksen jarruttamisessa yhtään mitään, ellei sellaisena pidetä sitä, että kuluttajan taskusta on taas siirretty ostovoimaa bisnesmiesten taskuun. Kaiken kukkuraksi tämä älyttömyys ei koske ollenkaan suurimpia ilmaston pilaajamaita, jotka saavat tästä huomattavan kilpailuedun. Toisen vanhan sanonnan mukaan EU on ampunut itseään jalkaan.

Erkki Imppola

3 kommenttia artikkeliin “Kyllä tulee kalliiksi”
 1. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Oli aika paljon asiaakin jutussasasi. Trendi on kuitenkin , että jostain on veroja kerättävä. Sellainen pikku korjaus pitäisi tehdä, tai olisi jo pitänyt tehdä, että Suomen metsien ”hiilinielut ja päästöoikeudet” tulisi kohdentaa oikein. Metsänomistajilla tulisi olla oikeus metsiensä hiilitaseeseen. Myydä, vuokrata tai pitää se itsellään, tehdä päästökauppaa. Nyt ”valtio ja teollisuus omistaa” tämän , vaikka metsänomistajilla on osa metsää. Olisi reilua kohdentaa oikea osuus yksityismetsänomistajille.
  Tuo bioenergian hyödyntäminen on väliaikaista. Metsistä loppuu ravinteet tosi pitkässä juoksussa.
  Semmosta tuli ekaksi mieleen,. T Hannu

 2. Erkki Imppola sanoo:

  Kiitos Hannu Kärpänen kommentistasi. Olit kiinnittänyt jutussani huomiota kahteen asiaan.

  Ensinnä metsäpolitiikkaan. On helppoa olla kanssasi samaa mieltä siitä, että kun metsästä viedään kaikki eloperäinen: rungot, kannot, risut ja ehkä kohta mustikan varvutkin, niin maa köyhtyy ja lakkaa tuottamasta puuta. Kun humuskerros, jossa kuusi elää, häviää, ei ole enää paikkaa, jossa se voisi pysyä pystyssä ja kasvaa. Ehkäpä norjalainen lannoiteteollisuus rientää apuun. Täytyy kuitenkin muistaa, että tähän on päädytty toteutetun politiikan seurauksena.

  Osittain puupulan seurauksena (muitakin syitä kyllä on ollut) metsäteollisuutta on jouduttu ajamaan alas. Puupulan yhtenä merkittävänä syynä taas ovat olleet Venäjän puutullit. Nyt, kun metsäteollisuuden kapasiteettia on pienennetty ja ehkä pienennetään lisää, puun tarve on kutistunut vastaamaan suunnilleen omaa puun tuotantoa. Jos tästä tuotannosta ryhdytään polttamaan sellaisia määriä kuin, mitä hallitus suunnittelee, tulee taas pulaa raaka-aineesta. Yhtenä, jo vanhana sivujuonteena koko metsäpolitiikassa, on mekaanisen puunjalostuksen laiminlyönti. Koko puuntuotanto on suunnattu kemialliseen jalostukseen ja mekaaninen puunjalostus on saanut kitua rippeillä. Jyrkimmät tuotannon supistukset ovatkin tapahtuneet juuri mekaanisella puolella.

  Sitä sietääkin siunailla, että EU:n suuret maat haluavat muuttaa havumetsien maan hiilinielun hiilen tuottajaksi? Syytön tässä asiassa ei ole oma hallituksemmekaan. Vihreät ovat saaneet häärätä metsäpolitiikan kimpussa, muiden ollessa lähes tumput suorina. Entä päästökauppa. Se pitäisi purkaa, mutta uskon, että siinä liikkuvat jo niin suuret rahat, että sen purkaminen ei enää onnistu, joten suotakoon metsänomistajille päästöoikeuksien myynti.

  Koko metsäklusteri edellyttäisi ministereiltä Pekkarinen ja Anttila kokonaisvaltaista otetta, jolloin olisi kohtuulliset näkemykset tuotantomäärien ja jalostuksen yhteensovittamisesta, jolloin hinnoitteluunkin tulisi ennustettavuutta. Välistävetopolitiikalla vain sotketaan koko maamme talouden kannalta tärkeä tuotannonala.

  Toinen asia kommentissasi koski veropolitiikkaa. Siitä riittäisi aihetta pitempäänkin keskusteluun. Sanotaan nyt kuitenkin se, että hallituspuolueista kokoomus ja vihreät suosivat varauksettomasti kulutusveroja, tosin eri syistä. Kokoomus siksi, että se siirtää verotuksen painopistettä pienituloisten kannettavaksi ja vihreät siksi, että haluavat ajaa Suomen kulutuksen kivikauteen. Kepu ei taida välittää muusta kuin maatalouden verotuksesta. Se on kuitenkin todettava, että verotuksen painopiste on poliittisilla päätöksillä siirretty tuloverotuksesta kulutuksen verottamiseen, joka on puolestaan siirtänyt verot enenevässä määrin pienituloisten maksettaviksi.

  Terveisin Erkki Imppola

 3. Heikki Koskela sanoo:

  Terve mieheen!
  Metsä ja energia ovat molemmat suuria asioita.
  Sähkölaskussa näkyy olevan sähköveroa 1,07726 snt/kWh. Sähkö koskettaa jokaista asumisen ja tuotannollisen toiminnan takia. Sähköverosta pitää maksaa myös alv. Sähköveroa en näe järkevänä, koska tuotantoa ei pidä rasittaa verotuksen keinoin. Joku bensavero on paremmin perusteltavissa kannustamassa julkisen liikenteen käyttöön ja ns. turhan ajamisen vähentämiseksi. Jostain verorahat on kuitenkin revittävä, ja merkittävät veropohjat ovat vain tulo- ja arvonlisävero.
  Suomen metsäteollisuudelle kävi kuin jenkkien autoteollisuudelle. Kun samaa latua tallaa tarpeeksi kauan, ja uskoo, ettei isoa mikään tapa, noutaja tulee varmasti. Paperin ja erityisesti sanomalehtipaperin kysyntä ja hinnat putoavat eikä sille voi mitään. Kehittyviin maihin voi siirtää tuotantoa, mutta trendiä se ei muuta. Aika karu oli Karvisen kommentti, että vanhan Gutzeitin alueen, Kainuusta Kymenlaaksoon, korvaa Uruguayssa 900 000 ha:n, ei neliökilometrin, eukalyptuspellot puukuidun saamiseen. Veikkaanpa, että parissa kymmenessä vuodessa kasvu loppuu, mutta onpahan ostettu aikaa.
  Mitähän tässä tilanteessa ajattelee suomalainen metsänomistaja? Kuitupuun kantohinta on pysynyt 20 vuotta samana. Tehdashinta (kantohinta+korjuu+kuljetus) on noussut kantohintaan verrattuna samassa ajassa kaksinkertaisesta kolminkertaiseksi. Silti moto- ja kuljetusyrittäjät ovat taloudellisissa vaikeuksissa. Jos ei sellua hierretä, puuta pitää polttaa. Laitokset osataan kotimaassa rakentaa, ja puun hankinta- ja korjuuketjut ovat vielä olemassa. Onneksi sahat alkavat rakentaa yhdistettyjä sähkö- ja lämpölaitoksia, koska johonkin sivutuotteet on saatava sijoitetuksi. Vielä pitäisi saada yhdyskuntajätteet samoihin laitoksiin.
  Fortum osti Uralin alueelta sähkölaitoksen, joka maksoi pari miljardia euroa. Kun tämäkin investointi olisi sijoitettu uusiutuvaan energiantuotantoon Suomessa, täällä olisi metallipuolella täystyöllisyys.
  Puu pulasta pelastaa t. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php